DeadEnd

Társadalmunk, országunk és városunk is olyan irányba halad, amiből semmi jó nem fog kisülni. Vagy mégis? Sose lehet tudni, de most nagyon nem úgy tűnik. És ráadásul tenni sem tudunk ellene, de legalább kiírom magamból és talán nem kapok agyvérzést. Sőt még megoldást is fogok kínálni a problémára, aminek ugyan semmi eredménye nem lesz, de legalább már többet tettem az ügyért, mint akinek tennie kéne.

Friss topikok

A demokrácia vajon mi?

2011.08.11. 11:01 DeadEnd

 A mai magyar társadalom egyik legnagyobb tévedése a demokrácia fogalmának értelmezése.

 Azt hisszük mindent lehet, mert demokrácia van. Pedig nem!

A demokrácia, mint politikai forma, az mondhatni teljesíti az elvárásokat, a nép szavaz, képviselőt választ stb... De a ma sokkal inkább társadalmi berendezkedési formaként is értelmezhető.

A szocialista elnyomásban élők számára a demokrácia fogalma testesített meg mindent, ami nem volt. Azaz az akkor rendszer ellentétét. Tehát mivel a 89 előtt eléggé irányított és korlátolt volt az élet elég sok területe, így az emberek fejében a demokrácia a korlátlan személyes szabadság szinonimája lett. Tévesen. Hiszen a demokrácia eredetileg is nép akaratát jelentette, akár egyes személyek akaratával szemben. Sőt, főleg azzal szemben!

Mai társadalmi értelmezésben a demokrácia egy önkorlátozó szabadságot jelent. Azaz jogom van bármit megtenni, amíg ezen cselekedetem, nem ütközik a többség által felhatalmazott képviselők által meghozott törvényekbe, azaz a többség akaratába.

Én tovább is mennék és egyúttal egyszerűsíteném a dolgot:

Addig van jogom bármit csinálni, amíg ezen cselekedetemmel nem sértem mások jogait. Azaz jogom van hozzá, hogy más ne csorbíthassa a jogaimat.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia fail alapfeltevés

A bejegyzés trackback címe:

https://dend.blog.hu/api/trackback/id/tr293145600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása